VAříme pro Fabiánskou zimu

Tzv. Fabiánská zima je legendami opředené období začátku roku, které začíná na svátek sv. Fabiána a Šebestiána, tedy 20. ledna, a může trvat až do 20. února. Obvykle ji ale odlehčí hromniční obleva. Na toto období spadala v minulosti velká část domácích zabíjaček a hlavně honů, dokonce se traduje, že ve větších mrazech mají honící psi lepší čich. Je to tedy čas, kdy se musíme dobře chránit, zahřívat zvenku a hlavně zevnitř. Je to doba, kdy je téměř povinností jíst maso a scházet se, abychom se vzájemně potěšili, poučili, zahřáli.

Místo konání: Praha, Braník, Akademie léčivé výživy, 27. ledna 2018, 9-16, cena: 2000,-

Brno, Breitcetlova 20, 1. února, 17-20/21, cena: 400,- (nebude se vařit srnčí maso)

        v případě zájmu je možné celý kurz zopakovat v Brně v sobotu 3. února od 10-17 hodin, cena: 800,-

Pečená jablka

SNÍDANĚ

opakuji recept z prosince, protože je skvělý, tradiční a mám ho moc ráda

 

Pečená jablka

jablka

rum

rozinky

datlový (nebo jiný) sirup, příp. hnědý nerafinovaný cukr

vanilkový cukr

skořice

máslo

zavařenina

Stejně velká jablka se zbaví jadřince. Rozinky se promíchají s rumem, cukrem nebo sirupem a špetkou skořice. Alobal se nastříhá na čtverce, do středu čtverce se položí tenký plátek másla, na něj se postaví jablíčko, dutina se vyplní rozinkami, navrch se položí plátek másla a alobal se ovine kolem jablka asi ze 3/4. Jablka se pečou 10-15 minut, po upečení se sypou vanilkovým cukrem a zdobí kyselou zavařeninou, šlehačkou, přelijí vaječným koňakem, strouhají hoblinkami čokolády.