Kaštanové delikatesy pro zimní období

Jedlé kaštany obsahují hodně draslíku a málo sodíku – působí tedy pozitivně na kardiovaskulární potíže. Pozitivní vliv mají kaštany i na kůži, vlasy, jaterní a krvetvorné poruchy, respirační onemocnění, proti průjmu, proti depresím, proti ztrátě paměti… Obsahují vitaminy A, B1 – 6, C, kalcium, fosfor, magnezium, železo… prostě kudy chodí, tudy léčí. Jsou bezpečné i pro diabetiky, alergiky, celiatiky a neobsahují lepek. Je na čase zařadit si je opět do jídelníčku!



Polévka z jedlých kaštanů

50g másla

1 malá cibulka, najemno nakrájená

50g řapíkatého celeru, pokrájeného

2 plátky čerstvého zázvoru

200g připravených kaštanů

1l vývaru (kuřecí, zeleninový)

sůl, pepř a mletý zázvor na dochucení

50ml smetany (rýžového, mandlového mléka)

plátky uzeného kuřete nebo kachny šlehačka a drcené kaštany k podávání

Příprava jídla

1.  Máslo rozpusťte v hrnci, přidejte najemno nakrájenou cibulku a asi dvě minuty míchejte. Přihoďte řapíkatý celer, zázvor a kaštany. Minutu nebo dvě opékejte a pak zalijte vývarem. Povařte třicet až třicet pět minut.
2.  Polévku rozmixujte, osolte a okořeňte. Hustý krém zjemněte smetanou. Podávejte s plátky uzeného kuřete nebo kachny, doplňte šlehačkou a drcenými praženými kaštany. Ve vegetariánské verzi se doporučuje vložit pár lístečků rukoly.