Kaštanové delikatesy pro zimní období

Jedlé kaštany obsahují hodně draslíku a málo sodíku – působí tedy pozitivně na kardiovaskulární potíže. Pozitivní vliv mají kaštany i na kůži, vlasy, jaterní a krvetvorné poruchy, respirační onemocnění, proti průjmu, proti depresím, proti ztrátě paměti… Obsahují vitaminy A, B1 – 6, C, kalcium, fosfor, magnezium, železo… prostě kudy chodí, tudy léčí. Jsou bezpečné i pro diabetiky, alergiky, celiatiky a neobsahují lepek. Je na čase zařadit si je opět do jídelníčku!



Jak na kaštany

Základní pečení

Jedlé kaštany koupíte kolem 90 korun za kilo. Každý plod ostrým nožem nařízněte z vrchu do kříže, nechte několik hodin namočené ve vodě, rozložte na plech do trouby a při 200 stupních nechte péct asi 15 minut – nesmí úplně zčernat. Upravovat se dají i na grilu. Ještě za tepla je potom loupete. V některých zemích se takto podávají jako příloha k masu, neloupané.

Vařené kaštany

Plody nařízněte do kříže, zalijte vařící vodou a vařte půl hodiny doměkka. Potom je oloupejte a umelte na masovém mlýnku nebo prolisujte sítem. Když oloupané spařené kaštany povaříte ještě chvíli v mléce, získají jemnější chuť. V kombinaci s namočeným pečivem a bylinkami jsou výborné do nádivky. Nasladko je zase lepší povařit je v páře s vanilkou. Spolu s cukrem a sirupem jsou pak výborné na vafle, omelety a lívance.