Kaštanové delikatesy pro zimní období

Jedlé kaštany obsahují hodně draslíku a málo sodíku – působí tedy pozitivně na kardiovaskulární potíže. Pozitivní vliv mají kaštany i na kůži, vlasy, jaterní a krvetvorné poruchy, respirační onemocnění, proti průjmu, proti depresím, proti ztrátě paměti… Obsahují vitaminy A, B1 – 6, C, kalcium, fosfor, magnezium, železo… prostě kudy chodí, tudy léčí. Jsou bezpečné i pro diabetiky, alergiky, celiatiky a neobsahují lepek. Je na čase zařadit si je opět do jídelníčku!



Kaštanové nádivky

Kaštanová nádivka do palačinek

Kilo jedlých kaštanů oloupejte a uvařte v sójovém mléce doměkka. Prolisované kaštany smíchejte s 200 g medu, dření z vanilkového lusku a 100 ml ananasové šťávy. Dobře promíchané pyré používejte do palačinek, můžete také přidat do lívanců, vaflí…

 

Slaná kaštanová nádivka

Půl kila jedlých kaštanů uvařte doměkka, oloupejte a rozmixujte nebo umelte s trochou mléka. Smíchejte s dvěma houskami nakrájenými na kostičky a namočenými v mléce. Vmíchejte 300 g mletého masa, dvě vejce, sůl, pepř, muškátový oříšek a krabičku šlehačky. Dohustěte strouhankou a zapečte v troubě.

 

Kaštanová nádivka do krůty (vánoční)

Na másle opečte dvě velké cibule nakrájené na jemná kolečka. Až je cibule dosklovata, přidejte plátky ze tří stroužků česneku a ještě minutku opékejte. Základ přelijte 250 ml drůbežího vývaru a deci Calvadosu (lze nahradit brandy…).  Přikryté potom vařte deset minut, přidejte kostičky ze tří oloupaných jablek, lžíci tymiánu, lžíci šalvěje, lžičku rozmarýnu, hrubou sůl a pepř. Vařte dál, až jsou jablka měkká (10 minut). Hmotu nechte vychladnout a zatím smíchejte kostičky z půlky bílého chleba (veky), čtvrt kila oloupaných, opečených kaštanů posekaných najemno a čtvrt kila posekaných sušených švestek. Smíchejte s jablečnou směsí a dochuťte pepřem a solí. Můžete ještě zvlhčit vývarem. Nádivkou můžete vycpat drůbež (kuře, krůtu…) nebo se dá péct zvlášť ve vymaštěném pekáčku asi 40 minut.

 

Jednodušší nádivka

Čtvrt kila másla utřete se čtyřmi žloutky a jedním celým vejcem. Čtyři housky nakrájejte na kostičky a namočte do půl litru mléka. Osolte, ochuťte muškátovým květem a posekanými mandlemi. Celé to smíchejte se čtvrt kilem vařených, oloupaných kaštanů a opatrně vmíchejte sníh ze tří bílků. Můžete nadívat do drůbeže nebo péci sólo.