Kaštanové delikatesy pro zimní období

Jedlé kaštany obsahují hodně draslíku a málo sodíku – působí tedy pozitivně na kardiovaskulární potíže. Pozitivní vliv mají kaštany i na kůži, vlasy, jaterní a krvetvorné poruchy, respirační onemocnění, proti průjmu, proti depresím, proti ztrátě paměti… Obsahují vitaminy A, B1 – 6, C, kalcium, fosfor, magnezium, železo… prostě kudy chodí, tudy léčí. Jsou bezpečné i pro diabetiky, alergiky, celiatiky a neobsahují lepek. Je na čase zařadit si je opět do jídelníčku!



Kaštanový dort

Oloupejte půl kila jedlých kaštanů, uvařte je v mléce doměkka a větší část jich prolisujte (umelte), trochu si nechte na ozdobu. (Místo pracně vařených a lisovaných kaštanů jsem použila kaštanové pyré, které se prodává hotové mražené a dort byl vynikající!).V míse utřete do pěny 80 g másla, žloutky ze šesti vajec, 180 g cukru a prolisované kaštany. Doplňte 100 g posekaných mandlí nebo oříšků a jemně vmíchejte sníh ze šesti bílků. (Do hmoty se doporučuje přidat dvě lžíce strouhanky nebo kukuřičné mouky). V dortové formě – vymazané a vysypané - pečte zvolna půl hodiny a potom kontrolujte klasicky špejlí, jestli ještě chvilku nepotřebuje dopéci.

Pro mlsné jazýčky: Vychladlý dort rozřízněte a vyplňte šlehačkou. Tou potřete i vršek dortu a ještě posypte posekanými kaštany, které jste si ponechaly po uvaření na ozdobu.