Kaštanové delikatesy pro zimní období

Jedlé kaštany obsahují hodně draslíku a málo sodíku – působí tedy pozitivně na kardiovaskulární potíže. Pozitivní vliv mají kaštany i na kůži, vlasy, jaterní a krvetvorné poruchy, respirační onemocnění, proti průjmu, proti depresím, proti ztrátě paměti… Obsahují vitaminy A, B1 – 6, C, kalcium, fosfor, magnezium, železo… prostě kudy chodí, tudy léčí. Jsou bezpečné i pro diabetiky, alergiky, celiatiky a neobsahují lepek. Je na čase zařadit si je opět do jídelníčku!



Několik dobrot z kaštanů

Kaštany v čokoládě

Půl kila uvařených, ale nerozvařených kaštanů prolisujte a smíchejte se 100 g moučkového cukru. Vytvořte hustou hmotu a udělejte z ní váleček, ze kterého nakrájejte stejnoměrné kousky. Potom tvořte kuličky zašpičatělé do tvaru kaštanu. Napichujte je na špejle a namáčejte do čokoládové polevy tak, aby poblíž špejle zůstal neobarvený. Polevu nechte uschnout na obráceném cedníku.

Kaštanová mísa

Půl kila uvařených nebo upečených kaštanů prolisujte (umelte) a přidejte k    30 g másla utřeného se 100 g cukru. Vzniklou hmotu lisujte z výšky přes široký cedník nebo lis na brambory tak, aby vám na podnose vznikl nakypřený kopeček nudliček. Ozdobte šlehačkou a dílky pomeranče nebo kompotovým ovocem.

 

Kaštany po lyonsku

Kilo kaštanů nařízněte do křížku a urovnejte na vodou postříkaný plech. Pečte dvacet minut. Kaštany oloupejte a vařte v mírně osolené vodě s hřebíčkem. Kaštany prolisujte (umelte), přidejte k nim 150 g cukru, 90 g másla, tři žloutky, deci rumu nebo brandy a jemně vmíchejte sníh ze tří bílků. Koláčovou formu vymažte máslem, vysypte hrubou moukou a vlijte do ní hmotu s kaštany. Pečte asi 40 minut a na talířcích dozdobte šlehačkou.