Lednové recepty

Leden se ještě pojí se zimním obdobím ve znamení vody, zároveň se však jako přechodový měsíc přiřazuje živlu země. I kozoroh je zemské znamení, proto nebudeme zapomínat na kořenovou zelninu, sladkou chuť a vůbec vše "zemské".

Mungo polévka

Potřebujeme: hrst fazolí, různou zeleninu (kořenovou, brambory, kedlubny, cukety, dýni, papriky, rajčata, cibuli, česnek…). Mungo necháme předem, nejlépe přes noc, namočit.

Mungo uvaříme do poloměkka v dostatečném množství vody spolu s kořením, špetkou soli, řasou kombu, přidáme nakrájenou zeleninu a dovaříme. Poté dohladka rozmixujeme. Dáme zpět do hrnce na prohřátí, nakonec omastíme. Tato krémová polévka je vynikající s různými druhy placek nebo na kostičky nakrájeným a opraženým pečivem. Výhodou je, že bude mít podle použité zeleniny pokaždé jinou chuť.