Lednové recepty

Leden se ještě pojí se zimním obdobím ve znamení vody, zároveň se však jako přechodový měsíc přiřazuje živlu země. I kozoroh je zemské znamení, proto nebudeme zapomínat na kořenovou zelninu, sladkou chuť a vůbec vše "zemské".

Jablkový dort s prosem

2 vejce

80g másla

50g prosa

skořice, kardamom, sůl

100g celozrnné pšenice

kypřící prášek

citron, káva, jablka

1 pl smetany

rozinky

ořechy

Z vajec ušleháme pěnu. Smícháme změklé máslo s uvařeným prosem, půl lžičky skořice, špetku soli, pšenici, prášek do pečiva. Přidáme strouhanou kůru z citronu a špetku kávy. Vypracujeme těsto. Dortovou formu vymažeme a vyložíme těstem.

Na náplň smícháme smetanu s lžící másla, půl lžičky skořice, nalijeme na strouhaná jablka s rozinkami a ořechy. Pečeme asi 35 minut.