Lednové recepty
Leden se ještě pojí se zimním obdobím ve znamení vody, zároveň se však jako přechodový měsíc přiřazuje živlu země. I kozoroh je zemské znamení, proto nebudeme zapomínat na kořenovou zelninu, sladkou chuť a vůbec vše "zemské".
Jablkový dort s prosem
2 vejce
80g másla
50g prosa
skořice, kardamom, sůl
100g celozrnné pšenice
kypřící prášek
citron, káva, jablka
1 pl smetany
rozinky
ořechy
Z vajec ušleháme pěnu. Smícháme změklé máslo s uvařeným prosem, půl lžičky skořice, špetku soli, pšenici, prášek do pečiva. Přidáme strouhanou kůru z citronu a špetku kávy. Vypracujeme těsto. Dortovou formu vymažeme a vyložíme těstem.
Na náplň smícháme smetanu s lžící másla, půl lžičky skořice, nalijeme na strouhaná jablka s rozinkami a ořechy. Pečeme asi 35 minut.