Lednové recepty

Leden se ještě pojí se zimním obdobím ve znamení vody, zároveň se však jako přechodový měsíc přiřazuje živlu země. I kozoroh je zemské znamení, proto nebudeme zapomínat na kořenovou zelninu, sladkou chuť a vůbec vše "zemské".

Pilaf s fazolemi adzuki

Fazole adzuki

Wakame

Rýže

Bobkový list, citron, červená paprika, čili, sůl

Piniová jádra

Rozinky

Olivový olej

Česnek

Zázvor

Cibule

Rajčata

Petržel

Třtinový cukr

Skořice, kardamom, kurkuma

Adzuki předem namočíme, v jiné vodě vaříme asi hodinu s řasou wakame do měkka. Rýži vaříme s bobkovým listem, po 15 minutách přidáme citr. kůru nebo citr. šťávu, špetku červené papriky, 4 PL piniových jader, 2 PL rozinek a dovaříme. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme česnek, půl lžičky zázvoru, jednu cibuli nakrájenou na drobno, sušené čili papričky nebo koření, sůl, čtyři středně velká nadrobno nakrájená rajčata, jednu PL sekané petrželky, špetku kurkumy, osmažíme, vmícháme špetku třtinového cukru, trošku skořice, špetku kardamomu a deset minut vaříme. Smícháme rýži s fazolemi, na mírném ohni necháme spojit, podáváme sypané petrželkou.