Postní polévka a družbance

Postní jídlo našich dědů sestávající z obilovin a luštěnin doplněných o jarní, obvykle divoké zeleniny, je ideálním prostředkem jemné a nenásilné očisty organismu. První klíčící byliny představují obvykle vynikající zdroje látek potřebných pro doplnění minerálů, vitamínů a enzymů, práce na poli potom naplňují druhý nezbytný předpoklad - dostatek pohybu. Čistá střeva potřebují dostatek vlákniny, jejímž zdrojem jsou také velmi dobře skladovatelné druhy trvanlivých listových zelenin a nejrůznější semínka, v našich krajích hlavně lněné.



Polévka z bezpluchého ovsa

Potřebujeme

200 g bezpluchého ovsa

1 lžíci oleje

1 cibuli

150 g kořenové zeleniny

100 g pórku

sůl, pepř

majoránku

česnek

Postup

Oves propláchneme studenou vodou, dáme do hrnce, zalijeme 1 l vody a necháme půl hodiny bobtnat. Pak ho uvaříme doměkka.

Na oleji zesklovatíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou očištěnou kořenovou zeleninu, pórek a společně lehce opečeme.

Zalijeme uvařeným ovsem i s vývarem, osolíme, opepříme, podle chuti přidáme majoránku a utřený česnek a společně krátce povaříme.

Dochutíme osvědčenými prostředky dle individuální chuti: miso, tamari.