Postní polévka a družbance

Postní jídlo našich dědů sestávající z obilovin a luštěnin doplněných o jarní, obvykle divoké zeleniny, je ideálním prostředkem jemné a nenásilné očisty organismu. První klíčící byliny představují obvykle vynikající zdroje látek potřebných pro doplnění minerálů, vitamínů a enzymů, práce na poli potom naplňují druhý nezbytný předpoklad - dostatek pohybu. Čistá střeva potřebují dostatek vlákniny, jejímž zdrojem jsou také velmi dobře skladovatelné druhy trvanlivých listových zelenin a nejrůznější semínka, v našich krajích hlavně lněné.



Družbance

Uvádím originál suroviny dle autorů. Nezapomínejte, že mléko kravské je možno nahradit ořechovým, droždí kváskem, bílou mouku celozrnnou, cukr medem, sirupem z agáve nebo rýže, atd. Podle toho, jak moc "zdravé" mají ty naše koláče být.

Suroviny

500 g polohrubé mouky

100 g cukru krupice

200 - 250 ml mléka

125 g másla

půl kostky droždí (25 g)

1 vejce

1 žloutek

špetka soli

1 vejce na potření

náplň

250 g tvarohu

50 g mletého maku

100 ml mléka

kousek másla

50 g cukru

100 g povidel

trochu rumu

loupané mandle nebo mandlové plátky

hrozinky

Postup

Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Do misky dáme lžíci mouky a lžíci cukru, rozdrobíme kvasnice, zalijeme trochou mléka a rozmícháme na kašičku. Necháme vzejít kvásek. Měly by na něm být pěkně bublinky a bude jakoby nafouknutý.

Těsto necháme v míse kynout, asi tři čtvrtě hodiny. Poté ho vyklopíme na vál a rozdělíme na menší bochánky. Asi dvanáct až čtrnáct kusů. A necháme opět kynout. Další půl hodinku.

Nakynuté bochánky rozválíme na placky, s maličko zvýšeným okrajem. Výborný je k tomu maličký váleček na kulaté koláče.

Okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem a doprostřed rozprostřeme náplň. Tu můžeme různě kombinovat nebo dělat jen jednodruhové koláče a ještě nahoru můžeme ozdobit mandlemi.

Maková náplň
Mléko přivedeme k varu, ocukrujeme. Přisypeme pomletý mák, rozmícháme a vmícháme ještě kousek másla. Necháme vychladnout.

Tvarohová náplň
Pokud máme už ochucený vanilkový tvaroh, tak již nijak neupravujeme a jen můžeme přidat hrozinky namočené v rumu. Obyčejný tvaroh přisladíme podle chuti cukrem a ještě můžeme přidat trochu vanilky.

Povidlová náplň
Do povidel přidáme trochu rumu a rozmícháme.

Pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C, asi 15 minut. Dokud nejsou okraje krásně zlatavé.

http://zena-in.cz/clanek/ctvrta-postni-nedele-druzebna