Recepty s náznaky jara
Přestože únor již patří do období jara - alespoň podle čínských principů proměny energií podle elementů - ten letošní byl u nás nebývale studený a "zimní". Proto nezaškodí postupovat i při obměnách jídelníčku opatrně. Rozhodně začneme přidávat naklíčené luštěniny a obilí a zvýšíme příjem kyselých nakládaných zelenin, budeme se ale určitě ještě držet spíše potravin teplých nebo neutrálních. Soustředíme se na posilování imunity, které těsně souvisí s čištěním organizmu, zvláště střev, ale hned na popeleční středu 22. února nezahájíme jarní hladovky, raději si počkáme na úplněk třeba 8. března. Takové pěkné datum!
Špaldová polévka
100 g pšenice špaldy,
200 g zeleného hrášku (čerstvý nebo mražený),
200 g mrkve,
100 g petržele,
1 cibule,
olej, sůl, mletý pepř, petrželová nať
Špaldu přes noc namočíme do vody. Ráno scedíme, propláchneme a uvaříme doměkka.
V hrnci orestujeme nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme mrkev a petržel nakrájené na menší kousky. Přidáme hrášek, zalijeme vodou, osolíme, opepříme a povaříme do změknutí zeleniny. Chvíli před dovařením přidáme špaldu i s vývarem a necháme přejít varem. Podle chuti dosolíme, případně podle chuti okořeníme a posypeme posekanou petrželovou natí.
Variantou je polévka hustá, kdy špaldu rozvaříme na hustou kaši po dobu 3-4 hodin. Taková polévka může sloužit místo celého oběda.
Kořenit můžeme místo pepře galgánem a přidat vhodné bylinky jako saturejku, oregáno, kurkumu, koriandr, libeček, česnek,…