Recepty s náznaky jara

Přestože únor již patří do období jara - alespoň podle čínských principů proměny energií podle elementů - ten letošní byl u nás nebývale studený a "zimní". Proto nezaškodí postupovat i při obměnách jídelníčku opatrně. Rozhodně začneme přidávat naklíčené luštěniny a obilí a zvýšíme příjem kyselých nakládaných zelenin, budeme se ale určitě ještě držet spíše potravin teplých nebo neutrálních. Soustředíme se na posilování imunity, které těsně souvisí s čištěním organizmu, zvláště střev, ale hned na popeleční středu 22. února nezahájíme jarní hladovky, raději si počkáme na úplněk třeba 8. března. Takové pěkné datum!

Kváskové koláčky

kvásek,

mouka špaldová,

mouka sójová,

mouka kukuřičná,

sirup obilný,

mléko obilné / sójové,

škrob kukuřičný,

šťáva jablečná koncentrovaná,

povidla nebo marmeláda bez cukru

Zaděláme těsto z kvásku,asi 200g špaldové,50g kukuřičné, 30g sojové mouky,4 lžic oleje (sezamový), rýžového sirupu a ovesného mléka. Necháme vykynout, pak klademe na plech s peč.papírem drobnější koláčky s důlkem vprostřed,potřeme je jabl.koncentrátem rozmíchaným se skořicí a upečeme.

Hotové plníme např.povidly bez cukru apod. nebo třeba polevou z trochy ovesného mléka,koncentrátu a maizeny nebo polevou ze sladěnky, kterou napěníme na oleji a zahustíme maizenou.