Recepty s náznaky jara

Přestože únor již patří do období jara - alespoň podle čínských principů proměny energií podle elementů - ten letošní byl u nás nebývale studený a "zimní". Proto nezaškodí postupovat i při obměnách jídelníčku opatrně. Rozhodně začneme přidávat naklíčené luštěniny a obilí a zvýšíme příjem kyselých nakládaných zelenin, budeme se ale určitě ještě držet spíše potravin teplých nebo neutrálních. Soustředíme se na posilování imunity, které těsně souvisí s čištěním organizmu, zvláště střev, ale hned na popeleční středu 22. února nezahájíme jarní hladovky, raději si počkáme na úplněk třeba 8. března. Takové pěkné datum!

Salát z kysaného zelí

500 g kysaného zelí
1 cibule
2 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
několik kapek sladidla nebo mirinu
1 velká červená paprika
vinný nebo jablečný ocet, citrón
voda
Kysané zelí propláchneme (kdo má rád kyselé neproplachuje, škoda zbavit se výborné šťávy a enzymů), vodu vymačkáme, pokrájíme na menší kousky, vložíme do misky. Přidáme na proužky nakrájenou papriku, cibulku na malé kostičky, posekanou pažitku a promícháme s olejem, pepřem, solí, sladidlem. Podle chuti můžeme přidat trošku vody a dokyselit jemně octem. Salát necháme odležet, poté servírujeme.

Varianta: přidáme jemně nakrájené jablko, mrkev a česnek. Přidáme zakyslou smetanu a promícháme.

Poznámka: zelí je kyselé, mrkev je sladká, česnek dodá říz, jablko všechno spojí a smetana salát zjemní.