Recepty s náznaky jara

Přestože únor již patří do období jara - alespoň podle čínských principů proměny energií podle elementů - ten letošní byl u nás nebývale studený a "zimní". Proto nezaškodí postupovat i při obměnách jídelníčku opatrně. Rozhodně začneme přidávat naklíčené luštěniny a obilí a zvýšíme příjem kyselých nakládaných zelenin, budeme se ale určitě ještě držet spíše potravin teplých nebo neutrálních. Soustředíme se na posilování imunity, které těsně souvisí s čištěním organizmu, zvláště střev, ale hned na popeleční středu 22. února nezahájíme jarní hladovky, raději si počkáme na úplněk třeba 8. března. Takové pěkné datum!

Srbská slepice

1 slepice

polévková zelenina a koření

2-3 barevné papriky

6 menších rajčat (nebo malý rajský protlak)

smetana (nebo vhodná náhražka)

100g rýže

zelená petrželová a jiná nať

Celou slepici rozporcujeme, jednotlivé kousky krátce osmahneme na oleji, podlijeme vodou, přidáme zeleninu a koření a dusíme doměkka. Zpěníme cibuli, přidáme papriky a oloupaná rajčata nebo protlak, přelijeme vývarem, vmícháme smetanu, přidáme v poměru 1:3 rýži a dusíme do změknutí rýže. Hotový pokrm sypeme zelenou petrželkou