Rybí polévka jinak

Vývar z hlavy kapra nebo z jiné ryby vařená s řasou Kombu a větším množstvím kořenové zeleniny. Scedíme, přidáme čerstvou nakrájenou zeleninu na menší kousky, nudličky nebo jinou zavářku, sůl a dovaříme. Vypneme plamen. Přidáme větší množství zelené natě a dochutíme zázvorovou šťávou. 

... a něco sladkého

500 g špaldové CZ mouky, 250 g mletých vlašských ořechů, 250 g tuku nebo oleje, 200 g pšeničné sladěnky, špetka soli nebo umeocet. Zvlášť smícháme mokré ingredience (slad + tuk) a zvlášť suché (mouka, ořechy, sůl). Potom přidáme mokrou rozmixovanou směs do suché a jemně propracujeme, napřed pomocí stěrky později rukama. Zpracované těsto vložíme do igelitového sáčku a necháme v chladu odpočinout. Odpočaté těsto pomocí folie vyválíme na placku. Vykrajujeme tvary a pečeme do 150 °C.
Náplň: uvařené jáhly 1:2,5 s vodou, po zchladnutí mixujeme se sladem do hladka, přidáme najemno mleté lískové ořechy. Tímto krémem slepujeme k sobě a z jedné strany potom namočíme v polevě.
Poleva
: smícháme kakao, tuk, sladěnku a kukuřičnou maizenu. Ozdobíme půlkou mandle.