Špenát

Mezi první jarní zeleniny, které se objevují na pultech obchodů už začátkem dubna, patří špenát. Nejedná se o žádný trik, ale o odrůdu přezimovanou, která se seje v září a sklízí na jaře. Lahůdková varianta má temně zelené, výrazně zvlněné, hutné listy. Jarní špenát se vysévá brzy na jaře a sklízí koncem května. Má menší rovné listy světlezelené barvy, jež jsou velmi jemné a křehké.

Jarní zelenina, za kterou se neplatí

K prvním jarním zeleninám, kterými si můžeme obohatit svůj jídelníček, patří i jedna zvláštní skupina, které se říká zeleniny plané nebo divoké. I díky nim pro nás na jaře začíná být jednodušší dodržovat zásady čerstvosti, sezónnosti a lokálnosti. Stačí vyjít na zahrádku nebo si udělat krátký výlet do nejbližšího parku či lesa, ani nemusíte na farmářské trhy. Mezi plané zeleniny patří krom různých bylinek také některé plevele a první jarní květy.

Konec února přináší obnovu těla i ducha

Ukazuje-li nám počátek února svými svátky, tradicemi a obřady mnoho zajímavého o naší realitě a její povaze, obnově života po zimě, a jeho svatí léčí a uzdravují, je konec měsíce ještě o něco poučnější. Nese v sobě dle poznání našich předků zakódovaného v lidových pranostikách a legendách o svatých a jejích zázračných schopnostech poselství obnovy a uzdravení nejen těla, ale i ducha. A konec konců i o jejich věčném zápase v člověku.

On ani ten masopust původně neznamenal dobu obžerství. Spíše projev úcty k darům přírody, které se nevyhazují, ale spotřebují. Konec konců, po zimě je třeba nabrat sil a přijímáme-li co nám doba přináší, netrpíme žádnou jarní únavou – v zimě jsme se nepřepínali a netvářili, že je léto a můžeme dělat vše jako obvykle, ani se necpali nesmyslnými saláty a jižním ovocem. Zahřáli jsme se, odpočinuli si a nachystali se na jaro.

Ředkev, další z ochránců imunity

Ředkev jako kořenová zelenina byla známá již ve starém Egyptě. Jednoletá nebo dvouletá rostlina z čeledi brukvovitých dorůstá výšky asi 50 centimetrů. Pěstuje se pro dužnatý kořen nejrůznějších tvarů a barev, z něhož vyrůstají řapíkaté, řídce chlupaté listy. Do skupiny patří například i ředkev olejná - používaná například jako zelené hnojivo.

14. únor a jeho Valentýn

Už zase ten Valentýn. Další z importovaných svatých, který zapleveluje naše luhy a háje. Jakoby zamilovaným nestačil "tradiční" první máj, který se konečně k oslavám lásky hodí mnohem lépe - je teplo, kdeco kvete, svět se usmívá, je šťastný a lásce přeje. Zato začátek února? Tam se líp hodí ten patron krčních lékařů a patronka ohně a domácího krbu.

Zelí - předjarní všelék

Zelí hlávkové je naše nejlevnější a zároveň nejúčinnější léčivá zelenina. Zvyšuje odolnost organismu, ale také chuť k jídlu, zlepšuje trávení, zvláště účinné je při snižování kyselosti žaludku, při sklonu k obezitě a hemoroidech. Lidová medicína doporučuje používat čerstvé zelí nebo šťávu z něho při nespavosti, bolestech hlavy a melancholii.

29. ledna 2017 Perunova svatyně na Klášťově

Vypravit se na Hromnice na nejpozoruhodnější svatyni boha hromovládce Peruna v našich zemích se zdálo jako dobrý nápad. Uvědomovala jsem si, že výstup na nejvyšší horu Vizovických vrchů bude asi náročný, ale protože jsme měli k dispozici několik možností trasy, které se lišily délkou a náročností, počítala jsem prostě s pěkným celodenním výletem. A protože se nedá očekávat, že nám bude počasí nakloněno každý rok stejně, vymýšlela jsem i varianty s minimem pobytu venku a maximem uvnitř.

Nakládaná zelenina

Možná jste se už na jídelníčku módních "zdravých" restaurací setkali s nabídkou salátu ve formě "pickles" nebo "kimchi". Obě slova mají krásný a vlastně velmi přesný český ekvivalent - kvašená zelenina. Nevím, proč se mezi komunitou holdující "zdravé výživě" ujal zrovna anglický název, který na rozdíl od toho českého nijak dobře nevystihuje, o co vlastně jde. Zřejmě k tomu vedl nedostatek odpovídajících materiálů v češtině v dřevních časech makrobiotického hnutí a jejich nekvalitní a nešikovné první překlady. Někdy se jí u nás také říká zelenina nakládaná, což je sice správně, nicméně jde o to, do čeho se nakládá.

Fabiánská zima

Poslední třetina ledna se v lidových pranostikách označuje jako fabiánská zima (podle sv. Fabiána připadajícího na 20. ledna). Bývá to nejsilnější část zimy s nejtužšími mrazy a největším množstvím sněhu. A letos nám zase jednou fabiánská zima ukazuje svou sílu. Dokonce Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu z důvodu silného mrazu.

Šípek - naše domácí superpotravina

Rosa canina, divoká nebo planá růže, šípek či psí růže, je u nás původní, otužilý, opadavý, 2 až 3 m vysoký keř rozšířený po celé Evropě, na severu přibližně po 60° severní šířky, na jihu po severozápad Afriky, na východě po střední Asii, Malou Asii, Kavkaz, Irák a Írán, druhotně roste i v Severní Americe. Staří Římané používali šípkovou růži proti vzteklině, z čehož také vzniklo latinské jméno rostliny. Pětilistou růži měli ve znaku Rožmberkové a jistě jste si povšimli, že tvoří základ loga "mojí" Magdaleny. Šípky znali naši předkové už v době kamenné. Prastarý druh růže keltské byl velmi ceněn už římskými a řeckými lékaři, kteří používali především růžový olej. V růžové vodě z šípků se omývaly ruce. Růže je nejznámější rostlinou Venušinou a byla vždy součástí „nápojů lásky“.

1 / 17   následující stránka